Prima manifestare a olaritului ca si arta in lume apare in zona Falerii Vetere, cunoscuta astazi sub numele de Civitta Castellana, apare in sec.X dupa Hristos, aproape de nasterea Evului Mediu in Europa.

images (1)

Dar povestea ceramicii in aceasta zona apare cu mult timp inainte, la inceputul secolului VI inainte de Hristos, cand in aceasta zona se produceau amfore si vase vechi din lut, inspirate in special din din Miturile Romane si Grecesti, cu variatii locale si teme si scene Dionysiene. Tot aici se produceau mozaicuri pentru vileleRomane, cu diverse teme.

3329962-floor-tile-mosaic-in-old-italian-styleimages

Sfarsitul “Artei Falisca”, cum este cunoscuta in istoria productia si obiectele de lut din aceasta zona are loc in anul 241 inainte de Hristos, cand zona a fost atacata de si distrusa de consulii romani Falerii Veteres Q. Lutaziu Cercone si A. Manlio Torquatto Atticus, iar locuitorii s-au mutat in zona Falerii Novi. Au continuat insa productia de vase din lut si apar si primele obiecte, experimente, care folosesc ceramica ca si material in loc de lut.

In secolul XIV tehnica ceramicii se imbunatateste, incep sa se produca obiecte de calitate ridicata, pe care se pune si accent, si acestea sunt decorate cu forme si motive din istoria Italiei. Totul evolueaza si in secolul XVII obiectele incep sa se inspire si sa fie in pas cu moda vremii, si apar si primele ateliere de ceramica cu linii de productie care fabrica in masa.

La sfarsitul secolului XVIII, unul din cei mari artisti si gravori, Volpata, primeste un credit de la Camera Apostolica a Vaticanului ca sa prospecteze pe o zona de 18km in jurul orasului si sa dezvolte arta ceramicii. Acesta este premiat de Napoleon I si multe din piesele sale pot fi admirate si astazi in Cladirea Capitolului din Roma.

          

Marcile noastre

Ceramica ValdamaEurolegno MobiliDaniel RubinetterieGruppo TreesseCeramica AltheaCeramica VitruvitCeramica EsedraCeramica Scarabeo